Eerlijke kleding

Wat is eerlijke kleding?

Eerlijke kleding, of ook wel fair trade kleding, zijn kledingstukken die geproduceerd zijn met goede werkomstandigheden voor de boeren en kleermakers die het product hebben gemaakt. Wat houdt dat in? De goede arbeidsomstandigheden zijn bijvoorbeeld een leefbaar loon, geen gedwongen overuren, geen kinderarbeid en een veilige werkplek.

Vaak wordt eerlijke kleding ook geassocieerd met productie die gedaan wordt met respect voor het milieu. Dit is bijvoorbeeld het gebruik van producten die het milieu zo min mogelijk schaden. Denk hierbij aan materialen die minder water verbruiken of productieprocessen die minimale CO2 uitstoot veroorzaken.

Waarom vinden wij fair trade kleding belangrijk?

Onze oprichtster, Jitske Lundgren is studio JUX gestart met het idee dat mode leuk moet zijn voor iedereen. Dat betekent zowel voor de ontwerper, de boer, de kleermaker als de drager. In veel van de kledingfabrieken zijn de werkomstandigheden hier zeker niet naar, de uren zijn extreem en de salarissen erg laag. Ook zijn de omstandigheden vaak onveilig en soms wordt er gebruik gemaakt van kinderarbeid.

Zo is Jitske bij een reis in India ooit een paarse man tegen gekomen. Deze man zijn huid was volledig verkleurd doordat hij dagelijks in een bad van verf materialen aan het verven was voor onze kleding.

kleermaakster in Nepal

Hoe zorgt studio JUX voor eerlijke kleding?

Om er zeker van te zijn dat onze kleding op een eerlijke manier geproduceerd wordt, hebben wij een eigen fair trade fabriek in Kathmandu, Nepal. Hierdoor kunnen wij er persoonlijk op toezien dat de werkomstandigheden voor onze werknemers goed zijn. Daarnaast geeft dit ons de kans om een persoonlijke band op te bouwen met de kleermakers in de fabriek en hen zo veel mogelijk te assisteren in hun ontwikkeling.

Verder werken wij samen met kleinere women empowerment projecten voor bijvoorbeeld onze keramische en verzorgingsproducten. Waar de vrouwen in de projecten leren om deze producten te maken en wij ze werkgelegenheid bieden.

 fair trade fabriek in Nepal