Fair trade kleding

Wat is het verschil tussen fair trade kleding en fast fashion kleding?

Zoals het woord al suggereert wordt fast fashion gemaakt met hoge snelheid en grote roulatie van producten. Fast fashion probeert de consument te stimuleren zo veel mogelijk te kopen in een zo’n kort mogelijke tijd. Producten worden gemaakt niet om lang mee te gaan maar om tijdelijk modieus te zijn. Daarnaast wordt fast fashion in grote oplages gemaakt, dit alles gaat ten koste van de werkomstandigheden voor de boeren en kleermakers die werkzaam zijn in de industrie. Zo zijn er vaak ongezonde werkplekken, lange uren en extreem lage salarissen.

Fair fashion is in wijze het tegenovergestelde hiervan. Producten die gemaakt zijn in fair trade fabrieken zijn producten die niet te kort doen aan de mensen die ze moeten maken. Eerlijke kleding betekent geen gedwongen overuren, veilige werkplekken en leefbare lonen. Onze eigen kleding wordt gemaakt in onze eigen fair trade fabriek in Kathmandu, Nepal.

Wanneer is een kledingstuk nou echt fair trade?

Hoe bepalen we dat een kledingstuk of kledingmerk waarmee we werken fair trade is? Dat is uiteraard een hele goede vraag. Hiervoor zijn verschillende keurmerken uitgebracht die een hele goede indicatie geven of een bedrijf aan eerlijke handel doet. Een aantal van de meest bekende keurmerken in de industrie zijn:

+ Global Organic Textile Standard (GOTS)
+ Fair Wear Foundation
+ Bluesign
+ Ökotex Standard 100
+ Fairtrade Cotton
+ Better Cotton Initiative (BCI)

Wat hieraan goed is is dat de consument meteen een garantie heeft dat het product fair trade is. Helaas is het wel zo dat deze certificeringen heel prijzig kunnen zijn. Dit neemt de mogelijkheid voor kleinere bedrijven (zoals studio JUX) weg om deze certificeringen te kunnen behalen, ondanks dat het bedrijf zich aan alle voorwaarden voldoet.

Waarom is studio JUX wel fair trade maar zonder certificering?

Zoals hierboven uitgelegd zijn de certificaten erg prijzig. Wel hebben we doordat we onze eigen fabriek hebben volledige controle over hoe we met de kleermakers om gaan. Wij zetten hun welzijn en de werkomstandigheden voor hen voorop. Dit doen we aan de hand van onze code of conduct die je hier kan lezen. Uiteraard kan je altijd contact met ons opnemen als je toch nog vragen hebt!